Om oss!

Tommy och Rebecka heter vi på Scopic’s!

Scopic’s har funnits sedan 2011 då vi hade Boxer, men det var först under år 2020 som planerna på uppfödning på allvar tog fart, och då med rasvarianten Malinois. Vi är till vardags aktiva med våra hundar och engagerar oss i allt som rör bruks-, lydnad-, skydd-, och olika andra aktiviteter. Våra hundar är en självklar del av vår familj och hänger med på nästan allt.

Tommy Antonsson

Tommy är uppvuxen i Alingsås, Västergötland, och har som ung haft sällskapsdjur som undulat och marsvin, djur som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat. Han har även haft egen häst, ridit och tävlat i hästhoppning. Hästintresset medförde tillslut en knäskada som gör sig påmind än idag. Under 90-talet köpte han sin allra första hund, en liten svartprickig Dalmatiner, Oliver, och intresset för träning och tävling tog fart. Under en tid hade han även en tollare, (Nova scotia duck tolling retriever). Oliver var en stor del av Tommys liv och blev hela elva år.

mr t och cross
Tommy och Cross (KORAD Dunderboxer’s Agaton). Foto: R.V. Antonsson.

Tommy har utbildning i hundanatomi och massage; har genomgått kurs för att få Grönt kort i barmarksdrag samt innehar Licens för tävlande med skyddshund. Han är utbildad MH/MT- figurant och har agerat som sökfigurant på SM 2017 samt har hjälpt till på olika lokala brukshundstävlingar och har varit aktiv i lokala brukshundsklubbar som styrelsemedlem. Under 2020 blev Tommy SBK instruktör i lokalklubben i Strömsund och fortsatte grundträningen med Blackneck’s C’Milla och kom ut på tävlingsbanan, till och med med ett uppflyttningsresultat!

Med hundarna har Tommy klivit ut på tävlingsplanen flera gånger. Han har tävlat upp till lydnadens klass tre och högre sök förutom bruksspår, och har även tränat flera grenar för intressets skull. Tommy säger:

”Egentligen vill man mer än vad man själv klarar av, när den egna kroppen säger stopp blir det en inre konflikt med den kapacitet som man ser att hunden har och dem begränsningar man själv har. ”

Tommy tycker om att utmana sinnet och nyfikenheten i olika inriktningar och har därför olika yrkeserfarenheter, han har arbetat som personlig tränare, varit yrkeschaufför (långtradare) och IT- tekniker och arbetar idag med arbetsrätt inom HR. Tommy har ett vida hobbyintresse med allt från fotografi, natur, vildmark, arkeologi och svensk historia.


Rebecka V Antonsson

Rebecka har vuxit upp i Sandviken, Gästrikland; hon har alltid haft ett stort intresse för olika sorters sällskapsdjur med allt från reptiler (ödlor, ormar och grodor), gnagare och sötvattensakvaristik; hon har även haft egen uppfödning av guldfisk och guldhamster. Som barn hade hon många olika hundar i sin närhet, Strävhårig Tax, Basset Hound mfl. På håll beundrade hon främst Dobermann och Boxer. 

Intresset för att själv ha hund kom först under 2010, då möjligheterna öppnade sig för att skaffa hund och en vilja att utöka familjen. Så blev då en liten vild Boxer vid namn Cinco (KORAD Bol’s Bonnie Prince) en del av vårat liv, och sedan dess blev det sig aldrig riktigt likt! Rebecka kastades in i brukshundsägandet med buller och brak och har fått lära sig allt grundläggande med att äga och hantera en brukshund: valpkurs och fortsättningskurs, vad hundspråk innebär, försöka ha en egen kroppskontroll, förstå vikten av att vara rolig, ha tåliga kläder, brutna fingrar, flertalet blåmärken och fläskläppar. Rebecka minns specifikt från kurserna:

powerwalk
Powerwalk med 90 kg+ i koppel! Foto: Rebecka V Antonsson

Många gånger skakade kursledaren på huvudet och tänkte vad det måtte bli av oss, men att vara envis och inte ge upp har hjälpt mig. Cinco och jag lärde oss tillsammans, det var en livsresa!”

Rebecka har under 2019/2020 genomgått SKK’s distansutbildning för uppfödare, har 2016 gått SKK’s distanskurs för Hundens beteende samt genomgått Teoriutbildning för Skyddslicens 2019. Tävlingserfarenheterna är få, dom startade igång med Codac under 2019 som då var uppflyttad till Lydnadsklass 1 och är startklar för Svensskyddet. Därför tog Rebecka under 2019 även sina första stapplande lektioner i Svenskskyddet, och planerna var att tävla framöver! Under 2020 planerades även kennelns första valpkull av Malinois. Rebecka berättar:

”Att gå från helt novis till att hantera tre brukshundar samtidigt borde nog anses som en enorm bedrift; och inte att förglömma att Tommy dessutom har hjälpt till att göra det möjligt. Genom brukshundsägandet har jag fått förmånen att introduceras i bruks, spår, sök, lydnad och utställning. Därtill fritidsaktiviteter med kickbike och barmarksdrag.”

Rebecka är till yrket Legitimerad Sjuksköterska och har ett hobbyintresse i konsten med måleri och skapande. Hon har tidigare administrerat och startat upp en ny hemsida för Svenska Boxerklubben Gävle-Dala Lokalområde (GDLO) och varit styrelsemedlem i GDLO och i lokalklubbar. Hon var ledamot i Strömsunds Brukshundklubb samt webmaster under två år och kontaktperson för AfBV’s Lokalområde i Mellan Norrland.


Livet

Foto: M.Antonsson.

Vår 9:e bröllopsdag i ett av Dalarnas naturreservat. Foto: M.Antonsson.

Rebecka och Cinco (KORAD Bol’s Bonnie Prince). Foto: S.Dunder

Hemsidan

Det är jag, Rebecka som skriver och sköter hemsidan för Scopic’s.

Aktiviteter

På cykeltur i Norge. Foto: T.Antonsson.

Våra hundar är en självklar del av vår familj och vi hittar på olika aktiviteter där hundarna kan följa med!

Scopic’s kennel

Valpplaner – Malinois 2024

Parning planeras mellan My’s Lya Jaxon Av Gertrud och Scopic’s Cezarea i april 2024.

Let’s connect

Scopic’s malinois – Hundar med glädje och kraft!”